My First Time

El Festival REC, dedicat a descobrir directors i amb un públic eminentment jove, arriba al moment d’anar més enllà, potenciant la nostra possibilitat de creació de nous públics per fer la vista enrere i conèixer els orígens de la nostra cinematografia. És moment de MY FIRST TIME.

El Meu Primer Cop és una secció que sorgeix per apropar i donar a conèixer els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha sigut el seu camí fins el moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però inabastables per al públic, i pretén tenir un talant més directe i popular.

Així, el programa es composa dels inicis i l’actualitat del creador, és a dir: la seva primera pel·lícula, amb una trobada amb el públic per a completar aquest coneixement del costat menys conegut del nostre creador. Una masterclass, oberta a tots els estudiants que es matriculin, serà la guinda que tanqui aquest programa.

MY FIRST TIME presenta enguany, mitjançant la seva doble programació, els modes d’internacionalització del cinema espanyol. Quelcom que ara ens sembla bastant habitual era poc menys que una raresa (una proesa!) fa poques dècades. Internacionalització mitjançant el coneixement del context i fusió dels dos origens, o l’exili artístic. Intentant seguir les línies de la comèdia d’autor simpatitzant amb la taquilla, o esbrossant camins desconeguts i fomentant la creació més underground. Maria Ripoll i Ado Arrieta, una en un moment actual d’explosió creativa, l’altre que torna a escena després de 25 anys d’absència, completen un gran exemple complementari de la capacitat dels nostres creadors de creuar fronteres.

MY FIRST TIME // INAUGURACIÓ

Inauguració: Lluvia en los zapatos

Director María Ripoll
País España, Francia, Reino Unido, Alemania, USA // Year 1998 //

María Ripoll estudia a l’American Film Institute (AFI) a Los Angeles, una de les escoles de referència a Amèrica del Nord. Comença a fer-se un nom amb els seus curtmetratges, éssent KILL ME LATER (1993) guanyador al prestigiós Festival d¡Oberhausen. El seu primer llargmetratge, LLUVIA EN LOS ZAPATOS, rodada en anglès i amb un elenc d’actors internacional, on destaca la presència de Penélope Cruz, i on comença a presentar les seves credencials com a directora: una gran cura pel guió, un gust per la comèdia lleugera i el desenvolupament de trames que, fregant l’inversemblant, sense caure al vodevil, aconsegueixen la complicitat de l’espectador. A la seva estrena mundial guanya el Premi a Millor Guió al Festival de Montreal, i es fa amb el Premi del Públic a Sitges i al Festival de Seattle (referent del cinema independent). Al 2007 dirigeix la seva primera pel·lícula en espanyol, TU VIDA EN 65’, perfeccionant aquesta aproximació al públic, que s’apunten ferventment al trajecte vital dels personatges, arribant a ser una marca del seu estil. Maria Ripoll ha practicat gran varietat de formats, com el thriller (UTOPIA, 2003), la publicitat, el documental i el webdoc, ha tingut grans èxits de taquilla a USA (TORTILLA SOUP, 2001), i va aconseguir el Gaudí a Mejor pel·lícula amb RASTRES DE SÀNDAL (2014). Ara, ens presenta la seva “primera vegada” en el moment en què caba de estrenar NO CULPES AL KARMA DE LO QUE TE PASA POR GILIPOLLAS (2016).

MY FIRST TIME CULT

Les intrigues de Sylvia Couski

Director Ado Arrieta
País França // Year 1975 // Duration 90'

S’ha considerat la primera pel·lícula underground parisenca i, en qualsevol cas, és la primera producció de més d’una hora de durada d’Adolfo Arrieta. Rodada en 16mm, proposa un recorregut pel París de 1973, una ciutat, segons el director, inventada i festiva, llar d’àngels i fades encarnats en poderosos cossos travestits. Filmada amb la reconeixible espontaneïtat poètica d’Arrieta, Les intrigues de Sylvia Couski es mou entre la frescor camp i la construcció de traces de convencions genèriques en l’articulació de plans i contraplans que ens fan sospitar de les intencions de personatges que, al final, només són retratats en les seves formes. Film noir, joc poètic, kitsch elegant i la renúncia a autoexplicar-se són els ingredients d’una proposta que Jonas Mekas va comparar a Jack Smith i Warhol. Els amants de Jean Cocteau i Kenneth Anger no us podeu perdre Les intrigues de Sylvia Couski, film que va ser acollit amb entusiasme per la crítica en la seva estrena el 1974 i va rebre el Grand Prix Cinéma Différent del Festival de Toulon el mateix any.

  • dissabte 3 // 20HCAIXA FORUM
MY FIRST TIME CULT

Belle Dormant

Director Ado Arrieta
País França // Year 2016 // Duration 83'

Aquesta estranya criatura, adaptación contemporània de “La bella dorment”, és el retorn al cinema del singular Arrieta. Voluntàriament anacrònica alhora que atemporal, manté la visió onírica de la seva obra, irònica, simbòlica, amb una certa ambigüitat envers els temes mundans, que alguns veuran com una vetllada crítica al consumisme, d’altres com una aposta estètica, tots ballant en el mateix somni. Amb un càsting exquisit, com a homenatge en vida del cinema francès a la seva figura, formen part del seu elenc Ingrid Caven (musa de Fassbinder), Niels Schneider (habitual de Xavier Dolan), Serge Bozon (director de la noa generació del cinema francès) o el mateix Mathier Amalric, cadascun amb el seu valor on l’autor connecta les seves diferents eres com a director, mantenint sempre el seu esperit underground. Un plaer per als ulls i l’ànima de cada amant del cinema.

  • dilluns 5 // 20HANTIGA AUDIÈNCIA